Emosi dan motivasi

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Ini merupakan jurnal pembelajaran saya yang ke-4 untuk semester ini dalam kursus ZT2253 iaitu Kursus Pengurusan Emosi. Pada minggu ini saya akan menceritakan mengenai kaitan antara emosi dan motivasi dengan rujukan daripada syarahan yang diberikan pada hari Rabu yang lepas. Seperti yang kita tahu, emosi mempunyai pelbagai makna serta cabang. Antara yang telah saya pelajari ialah emosi positif dan juga emosi positif dan apa kesan mereka kepada diri seseorang.

Emosi positif merupakan emosi yang akan mendorong kita untuk melakukan perkara yang baru kerana kita akan menjadi lebih berani dengan emosi positif mendampingi kita serta emosi posititf dapat membina modal insan yang cemerlang kerana ia mendorong kita unutk melakukan yang lebih lagi dengan keputusan yang lebih efektif dan hebat. Antara emosi positif yang telah saya pelajari secara mendalam ialah gembira, sayang, suka, dan lain-lain yang akan membuatkan kita tidak murung dan ketakutan. Seperti yang telah saya katakan pada minggu lepas, emosi positif akan memberi kesan upright spiral atau pusingan keatas, ini akan menyebabkan lebih banyak emosi positif yang akan kita alami apabila kita pernah alami emosi positif pada mulanya. Jadi emosi positif mempunyai pelbagai kebaikan kepada diri kita.

Emosi negative pula ialah emosi yang membuatkan kita dalam keadaan berjaga-jaga dan takut sentiasa kepada sesuatu yang baru. Dan ini juga akan menyebabkan kita menjadi seperti katak dibawah tempurung kerana tidak berani unutk meneroka benda baru. Apabila difikirkan kembali, emosi negative juga mempunyai beberapa kebaikan. Contohnya apabila seseorang pernah mengalami peristiwa kemalangan kenderaan dan telh mneyebabkan dia menjadi fobia atau takut utnuk memandu kereta lagi, ini akan mengurangkan risiko dia unutk terlibat dalam kemalangan di masa hadapan. Namun begitu banyak lagi kean negative yang dilakukan olah emosi negative kepada emikiran seseorang untuk dibandingkan dengan apa yang emosi positif lakukan pada pemikiran seseorang. Walaupun emosi negative merupakan perkara yang tidak seronok dan tidak memberi banyak kesan positif, namun begitu semua orang yang boleh berfikir pernah mengalami emosi negative pada satu-satu masa dalam hidup mereka dan ini akan menyebabkan semua orang tahu apa itu emosi negative. Walaupun begitu, emosi-emosi ini dapat membina peribadi manuia yang lebih berpengelaman dalam hidup dan dapat mengajar manusia untuk menilai sesuatu sama ada baik atau buruk.

Emosi dan motivasi sentiasa berjalan seiringan. Malah, emosi memainkan peranan penting dalam kehidupan kita, dan lebih-lebih lagi dalam peningkatan diri. Sering kali, orang-orang yang berjaya adalah orang-orang yang tahu bagaimana untuk mengawal emosi mereka dan menggunakannya untuk manfaat mereka.

Sebagai contoh, ahli sukan yang terbaik dapat bertenang semasa perlawanan . Dan apabila mereka bertemu halangan, mereka biasanya akan segera kembali kepada matlamat mereka dan meneruskan motivasi mereka.

Menurut Napoleon Hill dalam bukunya ‘Think dan Grow Rich’, apabila emosi dan keinginan digunakan bersama-sama, ia juga memberi tenaga yang sangat kuat. Emosi dan motivasi akan meningkatkan tenaga dan keinginan anda dan memberikan kuasa dan momentum yang lebih besar. Dengan emosi dan motivasi, apa yang anda niatkan pasti anda akan lakukannya dengan besungguh-sungguh..

Apabila digunakan secara bijak, emosi dan motivasi anda boleh menjadi satu kuasa besar yang membantu anda mencapai sesuatu yang hebat. Dengan kebanyakan orangyang hidup mereka dikawal oleh emosi, saya rasa ia agak jelas bahawa emosi adalah lebih daripada hanya ‘perasaan sekejap’

Banyak kali tindakan yang kita pilih untuk ambil atau tidak disebabkan oleh emosi kita. Kami memilih tindakan kita berdasarkan apa emosi kita mahukan pengalaman, dan emosi kita mahu mengelakkan perkara buruk terjadi.

Sebagai contoh, apabila anda adalah seorang kanak-kanak, apa yang menentukan sama ada anda hendak menangangkat tangan anda untuk menjawab soalan guru? Ia bergantung kepada apa yang anda mahu lebih. Untuk mendapatkan keredaan & pengiktirafan daripada menjawab soalan dengan betul, atau untuk mengelakkan rasa malu menjawab salah?

Atau anda mempunyai idea untuk meningkatkan prestasi syarikat anda. Jika idea anda diterima, anda akan mendapat pengiktirafan & pujian, namun di mata orang lain, ia mungkin ditolak. Jika anda tidak boleh mengendalikan kecewa dan penolakan, idea itu hanya akan berada di kepala anda selama-lamanya. Jika anda ingin mengambil kawalan hidup anda, anda dikatakan telah dapat menguasai kemahiran mengawal emosi.

Berapa banyak emosi yang anda rasa setiap hari? Adakah anda teruja? Gembira?Ghairah? Yakin? Ceria? Bertenaga? Adakah anda dikategorikan seagai orang yang kerap mengalami pelbagai emosi? Adakah anda mengalami pelbagai emosi setiap hari? Atau adakah anda hanya mengalami sedikit. Bandingkan apa yang kamu alami pada setiap minggu terhadap senarai penuh emosi manusia yang kita mampu alami. Yang akan memberi anda idea tentang apa yang anda hilang.

Jika anda sedar bahawa anda hanya mengalami bilangan emosi yang terhad, dan keamatan ia agak lemah, emoi anda mungkin sedikit tertutup. Jadi, apa yang salah mengenai itu? Setiap orang mempunyai personaliti mereka sendiri, dan terdapat ramai orang yang secara semula jadinya tidak menunjukkan emosi yang banyak.

Walau bagaimanapun, oang yang lebih kerap mengalami emosi ang berbeza agak berbeza daripada orang yang jarang mengalami emosi adalah kerana mereka tidak membiarkan diri mereka mengalaminya. Mereka membentuk tabiat yang menggalakkan bahawa amosi ini tidak sah, dan ia adalah dari model orang di sekeliling mereka, daripada cuba untuk menjadi ‘sopan’ & mempunyai ‘adab sopan’, perlu bertindak sebagai orang dewasa yang ‘serius’.

Saya tidak menyeru supaya kita semua perlu kembali kepada tidak bersalah dan bertindak seperti kanak-kanak. Tetapi sebagai satu masyarakat, saya rasa kita boleh kurangkan nada ‘serius’ dalam gaya hidup kita. Yang lebih seimbang. Kita mesti sentiasa ingat bahawa kita adalah manusia bukan robot, dan bahawa hidup ini terlalu singkat untuk menjadi serius sepanjang masa.

Dibandingkan dengan orang yang kurang menunjukkan emoi mereka, masyarakat kita seolah-olah menggalakkan kita untuk tidak menunjukkan emosi yang banyak, ia tidak menghairankan bahawa begitu ramai di antara kita yang kurang mengalami emosi dan ikatakan sebagi emosi kosong. Ia sukar, tetapi anda tentu mahu mengelak daripada berada dalam kategori itu. Seperti yang telah saya katakan sebelum ini emosi dan motivasi sentisa jalan beriringan. Emosi anda memberikan hidup anda ceria dan berwarna-warni.

Satu berita baik ialah kita boleh belajar bagaimana untuk mengendalikan emosi kita. Kita boleh mempelajari cara-cara berurusan dengan emosi negatif. Oleh itu, tidak kira apa yang berlaku, dan bukannya memberikan tumpuan kepada unsur negatif yang dilihat oleh emosi, kita belajar untuk memahami apa mesej dan bagaimana untuk mengambil tindakan yang perlu. Kita tidak akan membenarkan emosi negative menguasai kami lagi.

Ia adalah sama untuk serangan panik, yang sangat sinonim dengan perasaan takut dan fobia kita. Dengan pendekatan dan pengetahuan yang betul, kita boleh belajar bagaimana untuk menghentikan serangan panik.

Sebaik sahaja anda belajar bagaimana untuk menangani emosi negatif, anda akan mengalu-alukan emosi dan bukannya mengelakkan mereka. Anda akan mula menguruskan emosi dengan lebih bijak. Untuk mempercepatkan diri anda untuk kejayaan, anda perlu untuk memupuk tabiat secara konsisten untuk mengalami satu set emosi positif.

Antara tips kejayaan jurulatih Tony Robbins dalam mengenal pasti 10 emosi ang perlu kita pupuk setiap hari dalam buku yang indah iaitu Awaking Giant Within. 10 emosi tersebut ialah;

1. Cinta & keghairahan

2. Penghargaan & kesyukuran.

3. Rasa ingin tahu, maka anda boleh membesar dan belajar melalui kehidupan

4. Kegembiraan & semangat

5. Penentuan

6. Fleksibiliti

7. Keyakinan – melalui kuasa iman

8. Keriangan – terdapat perbezaan yang besar di dalam gembira, dan menunjukkan ia di luar. Ia meningkatkan harga diri, membuat kehidupan dan keseronokan yang lebih, sekaligus membuat orang lain gembira

9. kesihatan – jika anda tidak menjaga badan anda, ia sukar untuk menjaga emosi anda

10. Sumbangan